Siirry suoraan sisältöön

Alueellisia verkostoja kiertotaloutta edistämässä

Kiertotaloudelle on kysyntää: tänä vuonna on aloittanut toimintansa jo kaksi alueellista kiertotaloutta edistävää ja tukevaa verkostoa, Etelä-Pohjanmaan Riihi ja Uudenmaan kiertotalouslaakso.

Riihi on tammikuussa 2023 julkaistu poikkialainen kiertotalouden yhteistyö- ja osaamisalusta Etelä-Pohjanmaan alueella. Sen tavoitteena on edistää kiertotalouteen ja hiilineutraaliuteen liittyvää muutosta eteläpohjalaisissa pk-yrityksissä ja muissa organisaatioissa. Riihi tarjoaa tukea ja työkaluja tarvittavan muutoksen toteuttamiseksi kohtuullisilla resursseilla. Riihen ylläpidosta vastaa Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.

Riihen Parveen on koottu eteläpohjalaisten pk-yritysten kiertotaloussiirtymää tukevia toimijoita. Parveen voivat liittyä kaikki Etelä-Pohjanmaan yritykset ja toimijat, jotka ovat kiinnostuneet kiertotaloudesta tai yleisesti liiketoiminnan muuttamisesta kestäväksi.

Uudenmaan kiertotalouslaakso on maakunnallinen aloite, jonka tavoitteena on kiertotalouteen perustuvan ekosysteemin kehittäminen. Hanketta koordinoivat Uudenmaan liitto ja CLIC Innovation Oy. Hankkeeseen osallistuu alueen kuntia, yrityksiä, kehitysyhtiöitä, korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Uusia ratkaisuja, pilotteja ja työpaikkoja haetaan erityisesti rakentamisen, ruuan, elektroniikan, muovin ja tekstiilien parista.

Avajaistilaisuudessa 9.2.2023 painotettiin tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Uudenmaan kiertotalousosaamista olivat esittelemässä Mira Jarkko, Helsingin kiertotalousklusteri, Mia Johansson, Kaikki Muovi kiertää -hanke & Espoon kaupunki, Fredrik Pressler, Posintra, Johnny Holmström, IOTOI sekä Sami Nykter, Kiertotalousosaamiskeskus.fi & Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Kevään aikana käynnistyvät teemakohtaiset työpajat, joista tiedotetaan lisää kiertotalouslaakson verkkosivuilla ja uutiskirjeissä. Työpajojen teemoja ovat ruoka, rakentaminen, muovit ja tekstiili, sähkö- ja elektroniikkajäte sekä jakamistalous. Laaksoon voi myös itse ottaa yhteyttä ja ehdottaa yhteistyötä.