Siirry suoraan sisältöön

Kiertotaloushackathon Yrkeshögskolan Noviassa marraskuussa

Kiertotalousosaamiskeskushankkeen yhtenä osana järjestettiin marraskuun alussa Yrkeshögskolan Novian Turun kampuksella hackathon, johon osallistui opiskelijoita kymmenestä eri maasta ja kahdeksasta eri tutkinto-ohjelmasta.

Opiskelijat ratkoivat vuorokauden ajan pienemmissä ryhmissä kahden saaristolaisyrityksen haasteita. Haasteet muodostuivat hankkeessa keväällä tehdyn yrityshaastattelukierroksen tuloksena. Toinen yrityksistä tarvitsi hotellitoimintaansa varten applikaation, jonka avulla voisi tehdä varauksia, antaa palautetta yms., mutta johon voisi myös lisätä kestävää kehitystä ja kiertotaloutta tukevia elementtejä. Toinen yritys mietti mitä tehdä runsailla omenamehun tuotannosta syntyvillä sivuvirroilla.

Opiskelijat saivat alustuksen jälkeen kääriä hihansa ja ryhtyä ratkomaan haasteita. Tukenaan heillä oli taustamateriaalin ja toimeksiantajien lisäksi neljä mentoria, jotka kiersivät ryhmien välillä sparraten ideoita. Ryhmät saivat myös ohjeistusta siihen, miten pitchata tehokkaasti muutamassa minuutissa ratkaisunsa toimeksiantajille. Työskenneltyään haasteiden parissa iltapäivän ja pitkän illan, osallistujat saivat kaipaamansa levon palatakseen takaisin jatkamaan työtä heti seuraavana aamuna.

Lounaan jälkeen oli pitchausten eli hissipuheiden vuoro. Ryhmien tuli kolmessa minuutissa pystyä esittelemään ratkaisunsa sekä sen hyödyt suhteessa muihin ratkaisuihin. Tämän jälkeen kolmen hengen tuomaristo esitti kysymyksiä ryhmälle ja antoi heille palautetta. Myös yleisö, joka koostui pääosin ensimmäisen vuoden tradenomi-opiskelijoista, sai esittää kysymyksiä. Kuultuaan kaikki pitchit, tuomaristo vetäytyi pohtimaan ratkaisuaan ja julisti lopulta kaksi ryhmää voittajiksi, yhden kutakin haastetta kohti.

Applikaatiota kehittänyt ryhmä palkittiin innovatiivisuudesta ja luovuudesta, sillä heidän ratkaisunsa sisälsi eri toimintoja joiden avulla hotelliasiakas pystyi keräämään kestävyyspisteitä, joita saattoi käyttää osamaksuna hotellin palveluissa. Omenien sivuvirtoja kehittäneet ryhmät päätyivät aika samankaltaisiin ratkaisuihin, joissa sivuvirroista tehtäisiin jauhoa, jota voisi käyttää erilaisiin tarkoituksiin kuten elintarvikkeisiin tai kosmetiikkaan. Voittajajoukkue oli lisäksi selvittänyt erilaisia teknisiä ratkaisuja takaisinmaksuaikoineen, mikä lisäsi ratkaisun uskottavuutta.

Hackathon sai hyvää palautetta sekä toimeksiantajilta, jotka voivat nyt edelleen kehittää ratkaisuja omiin tarpeisiinsa, että opiskelijoilta, jotka kuvailivat tapahtumaa suomeksi käännettynä muun muassa seuraavilla adjektiiveilla: hauska, inspiroiva, hyödyllinen sekä palkitseva. Tapahtuma sai kokonaisarvosanan 4.6/5 ja osallistujat kokivat oppineensa kiertotalouden lisäksi paljon pitchaamisesta, tiimityöstä ja erilaisten ihmisten ja osaamisten yhdistämisen vahvuudesta.

Yksi osallistujista kiteytti työn näin:
”Jakamalla monimutkaisimmatkin tehtävät paremmin hallittaviin osiin, useimmat ongelmat voidaan ratkaista”. Tämä toimii hyvänä muistutuksena, kun kehitämme uusia, kiertotalouteen liittyviä liiketoimintamalleja yrityksissä.

Teksti: Annemari Andrésen, liiketalouden lehtori, Yrkeshögskolan Novia