Siirry suoraan sisältöön

Kierrätä kiertotalousteko: Vaatteiden upcycling

Kiitos kierrätä kiertotaloustekosi -vinkeistänne! Esittelemme sivuillamme oivaltavia kiertotaloustekoja, joista haluamme kertoa eteenpäin. Laitetaan hyvä kiertämään!

Vaateteollisuutta pidetään yhtenä saastuttavimmista teollisuuden aloista, siksi haluamme esitellä luontoa säästävän, kiertotalouden ideaan perustuvan upcyclingin. Upcycling on prosessi, jossa tuotteen valmistuksessa syntyvät sivutuotteet, jäte- tai hukkamateriaali eivät päädy kaatopaikalle, vaan ne muunnetaan uuteen, parempilaatuiseen muotoon.

Upcyclingin parissa jo yli 15 vuotta on työskennellyt upcyclinging edelläkävijä, pitkän linjan ompelija- ja mallimestari Paula Malleus.

Malleus perusti v. 2007 Suomen ensimmäisen eko-ompelimon, joka korjaa, muuntaa ja uusiotuottaa asuja kierrätetyillä materiaaleilla asiakkaan toiveen mukaan. Vuodesta 2012 lähtien hän on käyttänyt pelkkää tekstiilijätettä omassa MEM- mallistossaan.

Tavallisten kuluttajien lisäksi hän tekee asuja mm. artisteille ja hänen pukujaan on nähty Linnan juhlissakin.

Paula tarjoaa myös Upcycling -valmennusta ja koulutusta, luentoja, asiantuntijapuheenvuoroja sekä erilaisia pajoja. Aikaisemmin tänä vuonna julkaistiin lisäksi hänen Upcycling- vaatteiden toinen elämä -kirjansa.

Kesän aikana on upcyclingiin voinut tutustua VÄRTSILÄ REMADE upcycling näyttelykiertueella Pohjois-Karjalassa. Näyttelyn taustalla on ajatus kestävästä kehityksestä ja kiertotalouden tuomista työllistymismahdollisuuksista sekä siitä, että voimme vielä turvata tulevaisuuden sukupolvien hyvinvoinnin muuttamalla nyky-yhteiskunnan toimintamalleja.

Lähteet:

Paula – Muodin kapinallinen | Perjantai-dokkari | Yle Areena

PAULA MALLEUS – cvjaportfolio

REMADEVARTSILA – REMAKE **PROFESSIONAL UPCYCLING SINCE 2007